top of page

ICT ORGANISEREN IN DE DIGITALE OMGEVING

Voordat je begint.. Waarom niet eerst, voor het ambient, een melancholisch piano deuntje afspelen van Erik Satie?

4.2.1

De docent toont aan dat hij de benodigde

faciliteiten, hard- en software kan organiseren.

Tijdens de interview zorg ik er voor dat ik mijn laptop verbind met de digibord, of ander toestel dat beschikbaar is om presentaties te geven. Ook zal ik voor de interview ervoor zorgen dat alle links die ik in de presentatie gebruik goed werken. Misschien mag tijdens de interview ook een mooi stuk muziek in de achtergrond afgespeeld worden.

4.2.2

De docent toont aan dat hij de schoolregels

ten aanzien van ICT toepast en in staat is

deze te vertalen binnen zijn onderwijscontext.

 

Er is geen algemeen verbod op smartphones tijdens les. Alle studenten onder de achttien mag ik als FC onderwijzer (volgens de studentenstatuut) wel verbieden om smartphones tijdens de les te gebruiken. Maar dat doe ik niet. Iedereen boven de achttien is zelf verantwoordelijk voor productief gedrag tijdens de lessen. Als ik dan de ene student iets verbied, en de ander gewoon haar gang moet laten gaan wordt het voor mij een hard-sell. Ik vind inzet van telefoon als onderwijsondersteunende middelen prima. Dit past bij mijn visie op modern onderwijs waarbij smartphones nuttig hardware zijn. Ook om die reden ga ik het niet verbieden. Hoewel, het valt mij op dat studenten ontzettend afgeleid kunnen zijn. Een mogelijke oplossing is educatie bieden over gevolgen van smartphone gebruik op school (negatieve verand tussen gebruik tijdens les en goede resultaten). Met name de negatieve relatie met goede leerprestaties. Maar verbieden doe ik niet.

4.2.3

De docent toont aan dat hij ICT betekenisvol

en efficiënt kan inzetten rekening houdend

met de grootte en de diversiteit van een

groep leerlingen.

 

De trials..

Bijna al mijn opdrachten zijn online te vinden. Er is een basisopdracht dat voor iedereen op het menu staat, maar er zijn ook verdiepingsopdrachten. Daarnaast bied ik tijdens de lessen ook werkvormen aan die ik vaak digitaal aanbied (via een powerpoint ter ondersteuning bijvoorbeeld). Dit betekent dat iedereen vaak individueel aan de slag kan, in eigen tempo, met keuze voor verdieping.  

bottom of page